Szefowie kuchni z Francji, w towarzystwie mistrzów kuchni z Krakowa, odwiedzili w środę (23 lipca br.) Gminę Ochotnica Dolna. Wizyta studyjna kucharzy ze Slow Food Chefs’ Alliance miała cel kulinarny – kucharzom zostały zaprezentowane potrawy, produkty i tajniki dawnej kuchni górali gorczańskich.
Najpierw goście udali się do „Bacówki u Bucka” w Ochotnicy Górnej, aby skosztować serów – oscypka i bruska – sera długodojrzewającego. Kucharze, oprócz pysznych specjałów, mogli podziwiać piękne widoki roztaczające się z bacówki na Gorce.
Następnie szefowie kuchni zostali zaproszeni przez Wójta Gminy Ochotnica Dolna Pana Tadeusza Królczyka do restauracji OCH w Ochotnicy Dolnej do degustacji potraw regionalnych. Na gości polsko – francuskich czekały suto zastawione stoły, z regionalnymi daniami, przygotowanymi przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ochotnicy Górnej oraz Panie ze Związku Podhalan w Ochotnicy Dolnej i Związku Podhalan w Tylmanowej. Kucharze mieli okazję skosztować juhy, wody bryndzanej, jabcorki, sapki, trzęsionki i wielu innych oryginalnych potraw. Przy stołach toczyły się rozmowy o sposobie przyrządzania potraw i ich tradycyjnych składnikach.
Na koniec Wójt podziękował gościom za przybycie oraz przekazał im egzemplarze książki kulinarnej „Dawna kuchnia górali gorczańskich. Ochotnica Dolna – Ochotnica Górna – Tylmanowa”, które zostały wzbogacone o autografy Pań – autorek przepisów, znajdujących się w publikacji.
Kucharze, zaopatrzeni w książki z przepisami oraz produkty regionalne z Ochotnicy, udali się w dalszą drogę – do Krakowa, aby tam, na ich bazie, przyrządzić potrawy według własnych przepisów.