Wiadomości

Piątek, 18 października 2019

Relacja z wizyty studyjnej w Bieszczadach

Mieszkańcy Gminy Ochotnica Dolna wraz z przedstawicielami organizacji, w dniach 11 – 13 października udali się na wyjazd studyjny w Bieszczady po dobre praktyki  w zakresie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich w ramach operacji pt. „Kreatywna wieś” realizowanej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Pierwszy dzień wyjazdu rozpoczął się od wizyty w Ekomuzeum „W krainie Bobrów” w Orlelcu. Następnie uczestnicy podróżowali drezynami po jednym z odcinków linii kolejowej 108 łączącej stację Stróże ze stacją Krościenko i z przejściem granicznym w tej miejscowości. Linię zbudowano w 1872 r. z polecenia władz Cesarstwa Austro-Węgierskiego. Łączyła ona Pierwszą Węgiersko-Galicyjską Kolej Żelazną z linią kolejową nr 96. Kolejnym punktem wyjazdu była wizyta w Bieszczadzkiej Szkole Rzemiosła utworzonej w Uhercach Mineralnych w ponad 100-letnim drewnianym budynku dawnej szkoły.

Po obiedzie uczestnicy wyjazdu spotkali się z przedstawicielem Lokalnej Grupy Działania „Zielone Bieszczady”. Odbyła się prelekcja pt: „Dobre praktyki związane z rozwojem aktywności społecznej na obszarach wiejskich”. Rozmawiano o produktach lokalnych i tradycyjnych podając przykłady z Bieszczadów i z Podkarpacia, omówiono działania LGD planowane w nowym okresie programowania, w tym w oparciu o produkty lokalne. Następnie uczestnicy zwiedzili siedzibę Lokalnej Grupy Działania „Zielone Bieszczady” w Orelcu oraz przedsiębiorstwo społeczne utworzone przez LGD.

Po południu grupa z Gminy Ochotnica Dolna udała się z Orelca do Zatwarnicy, gdzie znajduje się Ekomuzeum „W Krainie Bojków”. Wieczorem uczestnicy udali się na Przełęcz Wyżną (872 m n.p.m.) gdzie podziwiali panoramę m.in. na: Połoninę Wetlińską (1255 m n.p.m. w najwyższym punkcie), Połoninę Caryńską (dwa charakterystyczne wierzchołki - 1245 i 1297 m n.p.m. -), Szeroki Wierch (1315 m n.p.m.) oraz Tarnicę (1346 m n.p.m.) - najwyższy szczyt Bieszczadów Zachodnich.

Ostatnim punktem pierwszego dnia wyjazdu było spotkanie z Pavlem Ďurišem – osiadłym w Bieszczadach Słowakiem, astronomem, który zainicjował utworzenie Bieszczadzkiego Parku Gwiezdnego Nieba i AstroArboretum.

Drugi dzień wizyty rozpoczął się od spotkania z przedstawicielem Stowarzyszenia „Zatwarnica” - w wybudowanej przez Stowarzyszenie Chacie Bojkowskiej, która pełni funkcję Centrum Edukacyjno-Informacyjnego Ekomuzeum. Odbył się spacer po miejscowości Zatwarnica trasą Ekomuzeum „W Krainie Bojków”. Odwiedzono m. in. Chatę Bojkowską, wodospad Szepit na potoku Hylaty.

Następnie uczestnicy odwiedzili Pracownię Artystyczną „Na Dwie Ręce” w Zatwarnicy utworzoną w zabudowaniach dawnego Parku Konnego Nadleśnictwa Lutowiska specjalizującej się m.in. w tworzeniu autorskich lalek z płótna. Przy Pracowni funkcjonuje też jedyne w Bieszczadach autorskie Kino „Końkret” oraz Kawiarnia „Końsekwencja”. Pracownia posiada certyfikat "GoToCarpathia". Uczestnicy spotkali się z właścicielką pracowni, po czym wzięli udział w warsztatach wyrobu zapachowych mydełek z zanurzonymi w nich roślinami (zioła, kwiaty, nasiona itp.), odlewanych w foremkach inspirowanych bieszczadzkimi zwierzętami i roślinami. Po zakończeniu warsztatów, każdy uczestnik mógł zabrać własnoręcznie wykonane bieszczadzkie mydełko.

Następnie uczestnicy przyjechali do Czarnej Górnej, gdzie zjedli obiad w Czatowni „Café” prowadzonej przez Fundację Bieszczadzką. W lokalu mieści się też Biuro EkoPodóży „Zielony Rower”, galeria przyrody karpackiej oraz sklep z mapami, przewodnikami oraz pamiątkami z Bieszczadów. Miała tutaj miejsce degustacja lokalnych nalewek, win i innych destylatów. Odbyła się także prezentacja przedstawiciela Fundacji Bieszczadzkiej nt. dobrych praktyk dotyczących rozwoju zielonej turystyki w regionie oraz aktywności społecznej na obszarach wiejskich; partnerskiej współpracy organizacji pozarządowych, publicznych i przedsiębiorców; tworzenia produktów ekoturystycznych (zielone szlaki greenways, ekomuzea, questy, itp.).

Z Czarnej Górnej mieszkańcy Gminy Ochotnica Dolna udali się do Lutowisk - obszaru funkcjonowania Ekomuzeum „Trzy Kultury” (ekomuzeum posiada certyfikat "GoToCarpathia")  - zwiedzanie wybranych fragmentów Ekomuzeum: Owadziego Śródmieścia – makiety 2 drewnianych rynków XIX-wiecznych Lutowisk w formie domków dla owadów, siłownie na świeżym powietrzu (efekt projektu zrealizowanego  w ramach PROW 2007-2013), wizyta w Pracowni-Galerii „Stare Kino” .Pracownia posiada certyfikat "GoToCarpathia" specjalizującej się w wytwarzaniu autorskich wyrobów ceramicznych. Spotkanie z właścicielami oraz warsztaty ceramiczne. Każdy uczestnik wykonał własnoręcznie pamiątkę z ceramiki, które zostaną wypalone i przesłane uczestnikom pocztą.

Kolejnym miejscem, w które udała się grupa były Ustrzyki Górne. Tutaj mieszkańcy Ochotnicy i Tylmanowej wzięli udział w XVI Czart Graniu organizowanym przez Zajazd „Pod Caryńską”. Odbyły się warsztaty muzyczne, był kiermasz lokalnego jadła i rękodzieła, wystąpiły zespoły regionalne oraz z repertuarem turystycznym.

Trzeci dzień wizyty studyjnej rozpoczął się od wyjazdu do miejscowości Moczary koło Ustrzyk Dolnych, gdzie odbyło się spotkanie z Mirosławem Krupą – właścicielem Gościńca „Pod Małym Królem” oraz pomysłodawcy inkubatora przetwórstwa lokalnego tworzonego w Moczarach. W inkubatorze powstaną trzy linie przetwórcze: do obróbki warzywno-owocowej,  suszarnia owoców i ziół oraz linia do rozlewu bieszczadzkich miodów. Z linii technologicznych będą mogli skorzystać rolnicy i początkujący przetwórcy z regionu. Inkubator współfinansowany jest za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Zielone Bieszczady” ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach inicjatywy Leader.

Z Moczar udano się do Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych (obiekt posiada certyfikat „GoToCarpathia”), gdzie odbyły się warsztaty kulinarne „We Młynie”. Uczestnicy wyjazdu przygotowywali i proźiaki oraz drożdżowe kapuśniaczki.

Następnie grupa udała się do Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa „Ursa Maior” w Uhercach Mineralnych. Tutaj miała miejsce komentowana degustacja piw. Pod profesjonalnym przewodnictwem pracownika Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa uczestnicy mieli okazję poznać zasady podawania i degustacji piwa. Spróbowali piw w trzech różnych stylach piwnych, w dedykowanych szklankach degustacyjnych mieszczących po 14 cl piwa. Dowiedzieli się o stylach piwnych, szkle dobieranym do różnych piw, historii różnych stylów piwnych, surowcach i sposobach warzenia.