Wydana w ubiegłym roku książka kulinarna „Dawna Kuchnia Górali Gorczańskich”, opisująca kuchnię regionalną Ochotnicy Górnej, Ochotnicy Dolnej i Tylmanowej zwyciężyła w konkursie „Róża Regionów” organizowanym przez „Wiadomości Turystyczne”. Kapituła konkursowa przyznała publikacji główną nagrodę w kategorii projekt specjalny w ramach najlepszych projektów promujących polskie produkty turystyczne.
Wręczenie nagrody miało miejsce podczas Targów Regionów i Produktów Turystycznych TOUR SALON 14 lutego 2020 w budynku Międzynarodowych Targów Poznańskich w Poznaniu. Nagrodę odebrali Wójt Gminy Ochotnica Dolna Tadeusz Królczyk i Prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Ochotnicy Górnej Janina Król.
Konkurs Róża Regionów ma na celu wyłonienie najbardziej atrakcyjnych produktów marketingowych promujących polską turystykę. W tym roku do redakcji „Wiadomości Turystycznych” napłynęło ponad sto zgłoszeń od miast, powiatów, gmin, województw, lokalnych grup działania, LOT-ów i ROT-ów, stowarzyszeń i fundacji.
Szczegółowe wyniki konkursu tutaj.
„Dawna kuchnia górali gorczańskich” została wydana przez Fundację Wolna Republika Ochotnicka we współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Ochotnicy Górnej, Związkiem Podhalan w Ochotnicy Dolnej i Tylmanowej. Patronat nad publikacją objął Robert Makłowicz.
Wydanie publikacji było możliwe dzięki dofinansowaniu ze środków z Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, PROW 2014- 2020 „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestycją w obszary wiejskie”. Operacja realizowana jest w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego przez społeczności wdrażanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”.
Wszystkie przepisy zawarte w „Dawnej Kuchni Górali Gorczańskich” dostępne są na stronie www.gorczanskiesmaki.pl