W Gminie Ochotnica Dolna będzie realizowany nowy projekt pn. „Gorczańskie smaki, góralskie nuty” w ramach programu EtnoPolska 2020. Środki na realizację zadania zostały pozyskane z Narodowego Centrum Kultury.
Zadanie składa się z kilku działań związanych z wykorzystaniem dorobku kulturowego, głównie kulinarnego, poprzednich pokoleń mieszkańców Ochotnicy i Tylmanowej. Projekt ma na celu budowanie tożsamości kulturowej i więzi pomiędzy młodym i starym pokoleniem mieszkańców – ci ostatni żyją na co dzień według tradycyjnych wzorców.
W ramach zadania odbędą się:
- warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży z Gminy Ochotnica Dolna.
- warsztaty zielarskie dla wszystkich chętnych mieszkańców Gminy, dotyczące ziół (zioła występujące w Gorcach, powstawanie naturalnych kosmetyków, wpływ ziół na zdrowie, rodzaje ziół i ich właściwości, wykorzystanie ziół w kuchni itp.).
- zostaną nagrane materiały video - nagranie kilku filmów prezentujących gorczańską kulturę kulinarną tj. sposób przyrządzania posiłków, naczynia, strój domowy itp.
- zostanie wydana publikacja „Dawna kuchnia górali gorczańskich - w rytmie pór roku”
- odbędzie się Festiwal Gorczańskich Smaków - projekt zakończy się Festiwalem Gorczańskich Smaków podczas, którego seniorzy oraz dzieci i młodzież zaprezentują mieszkańcom Gminy, turystom i gościom dawną góralską kuchnię poprzez przygotowanie i prezentację dań. Podczas Festiwalu zostanie zorganizowany konkurs kulinarny w kategoriach: najlepsze ciasto i najsmaczniejsza zupa. Zostanie również zaproszony gość specjalny - autorytet kulinarny- który przygotuje popisowe danie i opowie o swoich działaniach kulinarnych. Podczas festiwalu kapele regionalne przygrywać będą muzykę na góralską nutę.
Kwota dofinansowania zadania to 80 tys. zł.
W ramach programu EtnoPolska 2020 realizowane są zadania z zakresu twórczości ludowej i amatorskiej wielu dziedzin, uwzględniające tradycyjne rękodzieło i rzemiosło, a także unikatowe zjawiska folkloru wiejskiego i miejskiego.