W najbliższy poniedziałek tj. 13 lipca odbędą się pierwsze warsztaty kulinarne! Poprowadzą je panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ochotnicy Górnej, które realizują zadanie „Gorczańskie smaki, góralskie nuty” dofinansowane w ramach programu „EtnoPolska 2020”.
Podczas cyklu warsztatów zaprezentują one dania tradycyjnej kuchni górali gorczańskich. Uczestnicy poznają historię dawnej kuchni, produkty jakimi dysponowały nasze babcie – gospodynie oraz zdobędę wiedzę praktyczną na temat sposobu przygotowywania posiłków.
Podczas pierwszych warsztatów uczestnicy przyrządzą pierogi (z różnym nadzieniem), ziemniaki z wodą zaprażaną oraz kołoc ochotnicki.
Zapraszamy serdecznie wszystkich mieszkańców Gminy Ochotnica Dolna do Wiejskiego Ośrodka Kultury w Ochotnicy Górnej. Rozpoczęcie warsztatów nastąpi o godz. 16.00. Będzie smacznie, tradycyjnie i… zdrowo.
Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „EtnoPolska 2020”.