W poniedziałek, 13 lipca w Wiejskim Ośrodku Kultury w Ochotnicy Górnej odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne podczas, których panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ochotnicy Górnej przekazały uczestnikom zajęć informacje na temat tradycyjnej kuchni górali gorczańskich.
Zaplanowane na popołudnie menu zostało wykonane w całości.
Pod czujnym okiem gospodyń i kierując się ich wskazówkami uczestniczki warsztatów ulepiły pierogi: z truskawkami, z borówkami oraz z serem, przyrządziły ziemniaki z wodą zaprażaną oraz upiekły kołoc ochotnicki.
Wspólnie spędzony czas w kuchni, a potem przy stole, był okazją do prowadzenia rozmów na temat kulinariów i zadawania pytań dotyczących dawnej kuchni.
Już dzisiaj zapraszamy na kolejne warsztaty, które odbędą się za tydzień w WOK Ochotnica Górna o godz. 16.00. Wówczas serwowane będą: sapka, flaki z pęczakiem, ziemniaki masonce z kwaśnym mlekiem.
Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „EtnoPolska 2020”.