Wiadomości

Wtorek, 28 grudnia 2021

Odbyła się promocja publikacji „Zioła w kuchni górali gorczańskich”

W Gminie Ochotnica Dolna ukazała się kolejna publikacja kulinarna – trzecia z kolei - tym razem opowiadająca o ziołach rosnących na łąkach w Ochotnicy i Tylmanowej, które stanowią ważny składnik potraw i nadają im niepowtarzalnego smaku.

22 grudnia, w Wiejskim Ośrodku Kultury w Tylmanowej, odbyła się promocja nowowydanej  publikacji pt. „Zioła w kuchni górali gorczańskich”. 

Wydarzenie rozpoczęło się od przywitania zebranych gości przez Jana Ligasa Kierownika Wiejskiego Ośrodka Kultury w Tylmanowej. Następnie głos zabrała Małgorzata Piątek Kierownik zespołu ds. funduszy zewnętrznych. Przedstawiła ona słuchaczom informacje o projekcie „Tradycja ziołami pachnąca”, w ramach, którego została opracowana i wydana publikacja. Dofinansowanie pozyskał WOK w Tylmanowej z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Zdjęcia do publikacji wykonała Lucyna Kozub - mieszkanka Tylmanowej. Konsultantką w zakresie zielarstwa była Agata Cieślik - dyplomowany zielarz – fitoterapeuta, absolwentka wielu kursów i warsztatów zielarskich i kosmetycznych, ukończyła kurs pod kierunkiem Henryka Różańskiego „Terapie biologiczne”. Autorkami wierszy, które znalazły się w publikacji – napisanymi specjalnie do tej książki - są Stanisława Gołdyn i Stanisława Noworolnik.

Publikacja zawiera 49 kompletów ziół tj. opis właściwości, wykorzystanie – przepisy, zdjęcia rośliny na łące oraz zdjęcia potraw.

Była to żmudna, systematyczna praca, trwająca prawie cały rok - wykonywa od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Zioła były zbierane, przetwarzane i fotografowane.

Każdy uczestnik wydarzenia otrzymał darmowy egzemplarz publikacji.

Na koniec głos zabrał Tadeusz Królczyk Wójt Gminy Ochotnica Dolna, który podziękował wszystkim zaangażowanym w wydanie książki - Janowi Ligasowi Kierownikowi WOK oraz współpracownikom Urzędu Gminy w Ochotnicy Dolnej: Małgorzacie Piątek, Lucynie Kozub i Monice Pasiut. Ale także Agacie Cieślik i wszystkim autorkom przepisów: Marii Krzyśko, Marii Ziemianek, Jadwidze Czajce.  

Publikacje można będzie odbierać w Wiejskich Ośrodkach Kultury na terenie Gminy Ochotnica Dolna już w Nowym Roku.   

Po promocji publikacji na scenie wystąpił kabaret „Śleboda” z Gliczarowa, który wprowadził mnóstwo humoru i pozytywnej energii.

W przedświątecznym spotkaniu z kulturą udział wzięli także Krzysztof Jurkowski Zastępca Wójta Gminy Ochotnica Dolna, Adam Górnicki Skarbnik Gminy Ochotnica Dolna i Maciej Mikołajczyk Przewodniczący Rady Gminy Ochotnica Dolna. Swoją obecnością zaszczycił również Andrzej Mikołajczyk – tylmanowianin mieszkający w USA w Chicago. Opowiedział o życiu polonii za granicą i o promowaniu Gminy Ochotnica Dolna za oceanem.

Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali także kalendarze na Nowy 2022 Rok – ze zdjęciami ziół i potraw.

Operacja realizowana jest w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego przez społeczności wdrażanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”