Odbyła się promocja książki kulinarnej „Dawna kuchnia górali gorczańskich”

Odbyła się promocja książki kulinarnej „Dawna kuchnia górali gorczańskich”

W sobotę 23 marca w Wiejskim Ośrodku Kultury w Ochotnicy Górnej odbyła się premierowa promocja książki kulinarnej „Dawna kuchnia górali gorczańskich. Ochotnica Dolna – Ochotnica Górna – Tylmanowa”.  Wydarzenie przyciągnęło tłumy mieszkańców i gości. Zainteresowanie nowo wydaną publikacją było tak duże, że przygotowane do rozdania egzemplarze okazały się niewystarczające! Jednak ostatecznie każdy, kto uczestniczył w promocji, otrzymał książkę.

Promocja rozpoczęła się od prezentacji autorek przepisów i wydawcy książki - Jacka Tokarskiego z wydawnictwa Wysoki Zamek. Następnie zostały przekazane informacje o projekcie i jego etapach realizacji. O działaniach trwających od zeszłego roku opowiedzieli: Wójt Gminy Ochotnica Dolna Tadeusz Królczyk, Prezes Związku Podhalan w Tylmanowej Zofia Piszczek, Prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Ochotnicy Górnej Janina Król i wydawca Jacek Tokarski. Po pytaniach i komentarzach ze strony słuchaczy, przyszedł długo wyczekiwany moment rozdawania książek. Chętni mogli zebrać autografy od autorek przepisów oraz skosztowania przygotowanych przez nich dań.

Wieczorną promocję poprzedziła godzinna audycja w Radiu Kraków. W sobotni poranek autorki przepisów - Panie: Janina Król, Katarzyna Gołdyn, Zofia Piszczek, Maria Piszczek i Franciszka Trembecka, w rozmowie z redaktor Mają Dutkiewicz, opowiedziały o gorczańskiej kuchni, która w zależności od miejscowości przybiera swój oryginalny charakter. Gościem „Przystanku kulinarnego” był również baca Jarek Buczek i wydawca Jacek Tokarski. Audycję można odsłuchać tutaj.

„Dawna kuchnia górali gorczańskich” promowana była również na antenie radia RDN Nowy Sącz. 20 marca Panie: Agata Chlipała, Janina Król i Zofia Piszczek, w rozmowie z redaktor Jolantą Frączek, zaprezentowały słuchaczom z Sądecczyzny nowo wydaną książkę kulinarną. Wzbudziła ona wielkie zainteresowanie, a to ze względu na oryginalność zawartych w niej przepisów charakterystycznych tylko dla naszego regionu. Sapka, bryndzonka, juha, cyr, trzęsionka to tylko niektóre dania, które wspomniano na antenie. Kilka egzemplarzy książek zostało przekazanych redakcji i trafiły one do rąk słuchaczy radia RDN Nowy Sącz.

Rozmowy, prowadzone na antenie RDN Nowy Sącz oraz Radia Kraków, o dawnej kuchni, przepisach, tradycyjnych potrawach i składnikach były okazją do promowania Gminy Ochotnica Dolna.

 Książka „Dawna kuchnia górali gorczańskich. Ochotnica Dolna – Ochotnica Górna – Tylmanowa” powstała w ramach inicjatywy LIDER. Publikacja została opracowana przez Fundację Wolna Republika Ochotnicka. Jej powstaniu patronował Robert Makłowicz, który opatrzył książkę wstępem.

Materiał filmowy TVPodhale z sobotniej promocji książki kulinarnej można obejrzeć poniżej:

 

GALERIA