W pierwszym tygodniu września zostało zrealizowane ostatnie już nagranie w ramach zadania „Gorczańskie smaki, góralskie nuty” dofinansowane z programu „EtnoPolska 2020”. Beneficjentem wniosku jest Koło Gospodyń Wiejskich w Ochotnicy Górnej.
Nagranie, pokazujące drogę mleka, rozpoczęło się z samego rana. Gospodyni udała się z wiadrem do stajni, aby podoić krowy. I już wkrótce, świeże, jeszcze ciepłe mleko, trafiło na stół jako składnik śniadania. Tymczasem w izbie rozgrywała się kolejna scena związana z poranną krzątaniną i domowymi obowiązkami. Gospodynie przyrządzały śniadanie - piekły placki z blachy, obierały ziemniaki, robiły zaciurke, śpiewając podczas tych prac godzinki. Następnie zostały obudzone dzieci, które szybko umyły się, pomodliły, zjadły śniadanie i ruszyły z gospodarzem paść krowy na łąkę.
Gospodynie, na potrzebę nagrania, zaprezentowały m. in. robienie masła w kiernicce i deptania bryndzy do putyrki. Inne panie splatały cebulę w warkocze.
Dziękujemy wszystkim aktorom, którzy wzięli udział w nagraniu – i tym dużym i tym małym. Dziękujemy Państwu Groniom za udostępnienie gospodarstwa oraz państwu Krupom za udostępnienie domu. Dziękujemy wszystkim, którzy przekazali produkty mleczne na cele nagraniowe. Dziękujemy niezastąpionemu reżyserowi Michałowi Buskowi oraz wspaniałej i cierpliwej ekipie filmowej i zdjęciowej.
Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „EtnoPolska 2020”.