Trzęsionka – tradycja wielkanocna

Trzęsionka – tradycja wielkanocna

W dawnej kuchni górali gorczańskich nie mogło zabraknąć potraw związanych ze Świętami Wielkanocnymi. Na obiad wielkanocny przygotowywano trzęsionkę, czyli tradycyjną potrawę składającą się z produktów, które święcono w sobotę wielkanocną. Jajka, kiełbasę, mięso, chleb zalewano kwaśnym mlekiem, serwatką lub rosołem. Doprawiano chrzanem.

Jest to tradycyjna potrawa jedzona od pokoleń i nadal serwowana w wielu domach w Ochotnicy i Tylmanowej w czasie Świąt Wielkanocnych.

Przepis na trzęsionkę można znaleźć na stronie kulinarnej www.gorczanskiesmaki.pl  w zakładce przepisy – zupy.

Strona gorczanskiesmaki.pl powstała w ramach operacji „Ochotnica & Tylmanowa - Kuchnia Regionalna Górali Gorczańskich”. Była jednym z elementów zadania i jest ściśle powiązana z książką kulinarną „Dawna kuchnia górali gorczańskich. Ochotnica Dolna – Ochotnicy Górna – Tylmanowa”. Na stronie umieszczone zostały m. in. przepisy kulinarne – te same, które zostały opublikowane w książce. Są również zamieszczone videoblogi, w których zostały zaprezentowane instrukcje przyrządzania posiłków.

Zachęcamy zatem do odwiedzenia strony.

Wesołych Świąt i smacznego!